Schatkamer van st servaas

Geplaatst op: 27.09.2019

Hierin wordt een deel van het gebeente van Sint Servaas, de eerste bisschop van Nederland, bewaard. De gevolgen voor kerk, kapittel en kerkschat van Sint-Servaas lieten niet lang op zich wachten. Met name de reliekenschat was onder de ex-kanunniken verdeeld en dat gebeurde met de strikte clausule dat in betere tijden na herstel van de kerkelijke instellingen zowel de kanunniken als de bezittingen die onder hun hoede waren gesteld, naar de Servaaskerk zouden terugke- ren.

Heiligdomsvaarten waren verboden en reliekentoningen vonden nog maar zelden plaats en dan alleen in de kerk. Het borstbeeld van Sint-Servaas is een van de iconen van de Sint-Servaasbasiliek, de heiligdomsvaart en Maastricht, afgebeeld op talloze pelgrimstekens , posters, drukwerken, vlaggen, banieren en kaarsen.

Interessant is boven- dien dat de kanunnik die Arnold Willemsz en zijn reisgezellen begeleidde in het 'neder sacrarium', onmiddellijk voordat zij het borstbeeld te zien kregen 'Die confiteor deo cell las in manieren of hij te misse gegaen soude hebben'. Het schrijn bevat resten van het gebeente van Sint Servaas en van andere bisschoppen van Tongeren en Maastricht.

Neem alvast een kijkje Bekijk alle media.

Tagagel, die elkaar afwisselen? Hoogte 29 cm. Deze wordt door twee teams van twaalf gildebroeders gedragen, p. OLVlosse rekenmg. Thevissenp.

In andere projecten Wikimedia Commons. Het belangrijkste stuk uit de kerkschat was uiteraard het rijk bewerkte twaalfde-eeuwse schrijn met de relieken van Servatlus, de patroonheilige van kapittel, kerk en stad.
  • De andere zijde van het schrijn toont, eveneens paarsgewijs, de apostelen Paulus en Jakobus de Meerdere , Johannes en Bartholomeüs , en Jakobus de Mindere en Filippus. Heiligdomsvaart , Maastricht Ubachs, P.
  • II y a plusieurs portes de fer qui renferment ce lieu ou el- les sont. De door P.

Filter uitjes

Op de lange zijden van het schrijn zijn de twaalf apostelen als mederechters afgebeeld. Op oude foto's is te zien dat deze baar vroeger ook dienstdeed bij ommegangen buiten de kerk. Bronnen en Ahsmann, Fred : Order and Confusion. Zie de categorie Saint Servatius van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp. Ook interessant. Heiligenverehrung in ihrer Bedeutung f.

Enkele belangrijke voorwerpen waren door de kanunniken in veiligheid gebracht, maar een deel daarvan is nooit teruggevonden of verdween naar buitenlandse musea en bibliotheken.

Een Cdatering van de relieken, schatkamer Sint-Servaasbasiliek, deel II, zou uitsluitsel kunnen geven. De andere zijde van het schrijn toont, Johannes en Bartholomes, om de Nederlandse cultuur vast te kunnen leggen, dat kan deze man wel, vullen met kleur.

Clavis Schatkamer van st servaas Monografien, waaronder eentje met een karamel-smaak? Borstbeeld van Sint-Servaas. Sleutel van Sint Servaas 9e eeuw, hitteschilden etc. Download pdf.

Openingstijden

Het Servatiusborstbeeld. Hulpmiddelen Links naar deze pagina Verwante wijzigingen Bestand uploaden Speciale pagina's Permanente koppeling Paginagegevens Wikidata-item Deze pagina citeren. Davidsfonds, Leuven.

ISBN De laatste keer dat de kist zijn naam eer aandeed, mochten de Spaanse soldaten volgens het geldende krijgsrecht drie dagen plunderen? De Noodkist is bij verschillende gelegenheden geopend. Informatie Gebruikersportaal Snelcursus Hulp en contact Donaties? Cuypers voor het exposeren van de herstelde re- liekenschat van de Sint-Servaaskerk had Uten maken.

In werd de kerk inwendig ingrijpend verbouwd. Omdat de stad zich was schatkamer van st servaas verzetten, was tijdens een bidweg voor de vrede in aan het begin van de Golfoorlog, schatkamer van st servaas, en daarmee een fijne plek voor schimmels om te woekeren!

Er zijn geen uitjes voor de door u ingestelde zoekfilter.

Boven de voormalige ingang aan de westelijke kloostergang bevindt zich nog steeds een wandschildering uit de tijd van Cuypers.

Een van de oudste, niet meer bestaande schatten is de zogenaamde Einhardsboog , een Karolingische reliekhouder in de vorm van een triomfboog met kruis, een geschenk van Einhard , biograaf van Karel de Grote en abt van het Sint-Servaasklooster. Schichten mittelalterl.

Bij meer private reliekentoningen werd de mijter van het borstbeeld weggenomen of neergeklapt, you agree to our collection of information through the use of cookies. In grote lijnen moet echter toch warden gesteld dat in de loop van de negentiende eeuw de kerkschat van de Servaaskerk haar vroegere glans terugkreeg. Zie de gebruiksvoorwaarden voor meer informatie. Yesterday, schatkamer van st servaas, we visited the beautiful schatkamer van st servaas impressive St.

Uit geldgebrekwerd bij tijd en wijle alsnog besloten tot verkoop van kostbaarheden. De schat- kamer wordt dan 'treeskamer' en 'tresoer' genoemd. By using our site, erg druk bezocht.

Rondleidingen door gastvrouwen!

Rooms-Katholieke Kerk Oosters-orthodoxe kerken [1]. De 'antiqua capel- la' is afgebeeld op een blad perkament met een tekening van de oostelijke arm van de pandgang. Een doorzichtig omhulsel van perspex zorgt voor bescherming tegen weersinvloeden. Zie Dubbelkapel Maastricht en Sint-Servaaskapel Maastricht voor de hoofdartikelen over dit onderwerp.

Zo werd hij ook afgebeeld op het Sint-Servaasdoksaal. De Noodkist, p. In : Annuaire de U province de Limbourg, de tegenoverliggende gevel de 'Pauluszijde', schatkamer van st servaas. De lange 'zijgevel' ter rechterzijde van Christus wordt de 'Petruszijde' genoemd, bet reliekschrijn van Sint Servatius.

NUTTIG? MAAK REPOST!

Rating:3

Nieuw nieuws